Dharam Nivas Kaur toimi kundaliinijoogayhdistyksen tapahtumavastaavana kolme vuotta. Hän jäi nyt pois hallituksesta, mutta antaa seuraajilleen innostavan perinnön. Tapahtumavastaavan avuksi on nyt perustettu tapahtumatiimi, johon otetaan mielellään lisää jäseniä. Jos haluat olla mukana ideoimassa ja toteuttamassa yhdistyksen yhteisiä tilaisuuksia, olehan yhteydessä SKJY:n hallitukseen.
Dharam Nivas Kaur, mitä eri kaikkea ehdit järjestää tapahtumavastaavana?
”Kun aloitin yhdistyksessä, huolehdin ensin aamusadhanan kalenteroinnista ja sadhanavetäjien koordinoinnista. Oikeastaan muita tapahtumia ei silloin sadhanoiden lisäksi ollut kuin yksi opetapaaminen ja pikkujoulut. Erilaisten toiveiden ja ideoiden pohjalta tein uudenlaisen toimintakalenterin, jossa lähes joka kuukaudelle oli etukäteen suunniteltu yhdistyksen tapahtuma. Silloin mukaan tulivat yhteiset pidemmät meditaatiot, päivän opetapaaminen syksyllä sekä Yogi Bhajanin ja Guru Ram Dasin synttärisadhanat. Viime vuonna aloitimme yhteiset 40 päivän meditaatiot, jotka ”huipentuivat” tasauspäivien aamusadhanoihin. Iso tapahtuma on ollut Valkoisen Tantran retki Tukholmaan. Niitä on järjestetty nyt kahdesti ja varmasti jatkoa seuraa.”
Mitkä tapahtumat koet onnistuneimmiksi?
![]() |
Dharam Nivas Kaur Khalsa kehottaa kaikkia yhdistyksen jäseniä ottamaan osaa tapahtumiin ja niiden järjestämiseen: yhdessäolo inspiroi ja sangat vahvistuu. |
”Kaikki tapahtumat, jotka tehdään yhdessä tai edes yksi ihminen tulee paikalle, ovat onnistuneita. Hauskimmat muistot jäävät mokista. Pari vuotta sitten unohdin hakea Shantin avaimet ja aamulla oli Yogi Bhajanin synttärisadhana. Paniikissa soittelin läpi kaikki ihmiset, joilla olisi voinut olla avain. Ei onnistunut.
Pakkasimme mieheni kanssa auton täyteen pressuja, vilttejä, tyynyjä ja toppatakkeja sekä keitimme aamupalaksi puuroa ja lämmitimme teetä termareihin. Sadhana pidettiin Shantin lähellä olevassa puistossa ja Ek Ong Kaar raikui 2,5 tuntia. Lopuksi syötiin lämmittävät eväät. Fiilis oli hieno ja viime syksyinen synttärisadhana pidettiin myös ulkona. Tällä kertaa ihan suunnitellusti.”
Mikä on ollut haasteellisinta tapahtumien järjestämisessä?
”Haasteellisinta on saada jäsenet mukaan yhdessä tekemään näitä juttuja. Opetapaaminen on nyt peruttu kolmesti vähäisen osallistujamäärän vuoksi, eikä sadhanavetäjiäkään paljon ole löytynyt. Ennen nämä olivat tärkeitä juttuja, joihon osallistuttiin.”
Kevättalven aikana jäsenistölle on tehty jäsenkysely mm. tapahtumia koskien. Onko tällaista kysyttty aiemmin? Mitä tietoa toivot sen antavan?
”Ensimmäistä kertaa teemme jäsenkyselyn. Tarve lähti siitä, että halusimme mielipiteitä tapahtumista sekä kysyä jäsenistön innokkuutta tulla mukaan tekemään tapahtumia. Esimerkiksi juuri opetapaamisten osallistumishalukkuudesta ja ajankohdasta haluaisimme vähän selvyyttä. Toivomme saavamme palautetta toiminnasta, jotta sitä voidaan kehittää, sekä lisää innokkaita toimijoita.
Millaisena koet jäsenistön oman roolin tapahtumien järjestämisessä? Mikä on hallituksen rooli?
”Minä näen, että olemme kaikki samaa Sangatia. Hallitustyö on sevaa, joka palvelee jäsenistöä. Hallituksen jäsenet koordinoivat eri toimintoja, kuten esimerkiksi tapahtumia, mutta yhdessä asiat saadaan toimimaan. Jäsenistön roolin toivoisin olevan aktiivisempi. Jokainen voi tehdä pienen siivun yhdistyksen elinvoimaisena pitämiseksi. Se voi olla meditaatiohetken tai sadhanan järjestämistä, yksin tai yhdessä kaverin kanssa. Tai osallistumista johonkin tapahtumaan, kirjoittamalla jutun uutiskirjeeseen tai avun ja oman osaamisen tarjoamista. Yhdistyksessä on paljon pikkujuttuja, jotka tulisi tehtyä lisäkäsien voimin.”
Viime vuoden aikana tehtiin tapahtumien järjestämisestä prosessikuvaus. Miten kuvaus auttaa jatkossa tapahtumien järjestämisessä?
”Teimme Onnistuneiden tapahtumien prosessikuvauksen. Sen avulla kuka tahansa meistä pystyy järjestämään ison tai pienen tapahtuman. Siinä on selvät stepit kaikista asioista, jotka on hyvä huomioida esimerkiksi tilavarauksissa sun muussa. Nyt ei tarvitse joka kerta keksiä pyörää uudelleen ja muistella miten homma etenee.”
Mitä koet tärkeimmiksi asioiksi tapahtumien järjestämisessä? Mitä haluaisit jättää ”perinnöksi” uudelle hallitukselle?
”Tärkeintä on tehdä yhdessä, opetella ja palvella toisiamme. Sitä kundaliinijooga meille opettaa. Tapahtumien osalta ”perinnöksi” jää tapahtumatiimi, joka on tapahtumavastaavalle suuri apu ja tuki.
Tulkaa kaikki mukaan! Varaa aikaa kalenteristasi tehdä tai osallistua johonkin yhdistyksen juttuun. Vaikka olet vasta aloittanut opiskelemaan opeksi tai olet vasta harkitsemassa sitä, tule mukaan tekemään näitä juttuja. Kaikki opimme koko ajan uutta toisiltamme. Yhdessäolo myös inspiroi tekemään ja kokeilemaan. Sinä osaat ja pystyt!”
Teksti: Kirsi Hartejpal Kaur