Nykypäivänä kukaan ei voi välttyä kemikaaleilta ja toksiineita vaikka eläisi kuinka terveellisesti ja söisi pelkästään luomu-ruokaa. Jopa vastasyntyneiden lasten verestä löytyy yli 200 myrkyllistä kemikaalia (Environmental Working Groupin 2005 raportin mukaan). Joka vuosi yli 80,000 kemikaalia päätyy ympäristöön ja niistä ainoastaan pieni osa on tutkittu. Kukaan ei tiedä näiden kemikaalien yhteisvaikutusta.
Onneksi voit omilla valinnoillasi vaikuttaa terveyteesi. Kehon ja mielen puhdistaminen säännöllisin väliajoin on tärkeää.
Missä kehoa kuormittavat kemikaalit ja haitta-aineet voivat lymytä?
- torjunta-aineet
- juomavesi (kloori, fluori, lääkejäämät)
- ruoan lisäaineet
- käristetyt ja savustetut ruoat
- kovetetut rasvat (transrasvat)
- kahvi ja kofeiinia sisältävät tuotteet
- alkoholi, tupakka ja huumeet
- lääkkeet
- amalgaami- ja muovipaikat
- kosmetiikka (deodorantit, voiteet, meikit, hiusvärit)
- kodin puhdistusaineet
- kodin tekstiilit, huonekalut ja uudet matot
- ilmanraikastajat
- autojen tekstiilit
- alumiiniastiat
- muovit
- ympäristömyrkyt kuten DDT, PCB, dioksiini
- raskasmetallit
- kehon aineenvaihdunnan sivutuotteet
- ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet
- toksiset tunteet
- stressi
Mitä seuraamuksia on myrkkyjen kertymisellä elimistöön?
Monien terveysongelmien taustalla piilee kehon myrkynpoistojärjestelmän ylikuormittuminen. Yleisiä oireita ovat mm. päänsäryt, migreenit ja niska-hartiaongelmat. Krooninen väsymys, ärtymys, masennus, jatkuvat flunssakierteet, ruoansulautusongelmat, allergiat, astma, fibromyalgia, hormonaaliset ongelmat, kasvaimet ja syöpä ovat merkkejä siitä, että kehosi kaipaa kipeästi puhdistusta.
Kehon toksiinien poistoon osallistuu maksan lisäksi myös muut elimet kuten suolisto, munuaiset, keuhkot, immuunijärjestelmä sekä iho.
Maksan myrkynpoistojärjestelmää voisi verrata pesukoneeseen. Faasi 1 on esipesu ja faasi 2 on varsinainen pesu. Faasi 1:ssä rasvaliukoiset toksiinit muutetaan enemmän vesiliukoisiksi ja siinä syntyvät välituotteet voivat olla alkuperäisiä yhdisteitä vielä haitallisempia. Nämä välituotteet käsitellään edelleen maksan 2 faasissa eli varsinaisessa pesussa, jossa rasvaliukoiset toksiinit muunnetaan vesiliukoisiksi niin, että ne pystytään erittämään pois ulosteiden ja virtsan mukana. Jos ruokavalio ei ole kunnossa, jäävät nämä haitalliset välituotteet elimistöön ja voivat vaurioittaa soluja ja kudoksia.
Ihmisten kyky poistaa ympäristömyrkkyjä, lääkkeitä ja muita toksiineja on hyvin yksilöllinen ja siihen vaikuttaa myös perimä.
Suoliston optimaalinen toiminta on erittäin tärkeää. Jos kärsit ummetuksesta, kuona-aineet imeytyvät takaisin elimistöön. Lisää kuituja ruokavalioosi, juo riittävästi ja tarvittaessa kokeile Triphalaa tai magnesiumia.
Yksinkertaisilla muutoksilla tuet kehosi puhdistautumista:
Detox strategia: On tärkeää vähentää toksiineille altistusta ja lisätä samanaikaisesti ruokien ja juomien käyttöä, jotka edesauttavat puhdistautumista. Tietyt ravintolisät ja yrtit ovat myös tärkeitä.
Suosi luomua ja kotimaisia tuotteita. Lisää ruokavalioosi kaalikasveja kuten parsakaali, ruusukaali, lehtikaali jne. Suosi tummanvihreitä lehtivihanneksia sekä ituja ja versoja. Voit käyttää myös lehtivihreää sisältäviä viherjauheita kuten vehnänoras, spiruliina ja chlorella. Käytä runsaasti sipulikasveja.
Suosi hedelmistä mm. sitrushedelmiä (paitsi greippiä), omenoita ja erityisesti kotimaisia marjoja.
Käytä juureksia kuten maa-artisokkaa, porkkanaa, punajuuria ja bataatteja. Lisää mausteiden käyttöä kuten kurkuma, inkivääri, rosmariini ja Yogi Tea Classic Chai sekä luomu-vihreää teetä.
Lisää pirtelöön tai puuroon pellavansiemeniä, jotka sisältävät myös runsaasti kuitua ja fytoestrogeenejä, jotka suojaavat ympäristöhormoneilta. Hyviä rasvoja saat myös oliiviöljystä, pellavaöljystä, avokadosta, chiansiemenistä ja hampusta.
Pidä huoli, että saat riittävästi proteiinia. Maksan 2 faasi tarvitsee riittävästi aminohappoja. Suosi papuja, linssejä ja luomu-soijatuotteita, jos et ole niille allerginen. Tarvittaessa käytä proteiinilisää.
DETOX-RESEPTEJÄ
- Lehtikaalia, parsakaalin kukintoja, pinaattia tai muuta tummanvihreää
- Vihreä omena
- Sitruunaa tai limeä kuorineen
- Pala tuoretta inkivääriä
- Avokadoa
- 1 rkl chiansiemeniä tai pellavarouhetta
- Loraus pellavaöljyä
- Ripaus ruususuolaa
- Vihreää teetä, vettä
Detox-vihermehu
- Kurkkua
- Varsiselleriä
- Tummanvihreää kuten auringonkukan versot, herneen versot, lehtikaali, parsakaali
- Sitruunaa tai limeä kuorineen
- Pala tuoretta inkivääriä
- Tuoreta kurkumaa palanen
- (vihreä omena)
Maksan toimintaa tukevia ravintolisiä ovat mm:
B-ryhmän vitamiinit kuten B2, B3, B6, folaatti, B12. A-vitamiini (karotinoidit), C-, E-, D-vitamiinit, seleeni, sinkki, kupari, mangaani, Q10, magnesium, alfalipoiinihappo, maarianohdake, kurkumiini, voikukanjuuri, kversetiini, greipinsiemenuute.
Aminohappoja (proteiineista): glysiini, tauriini, glutamiini, NAC, DIM, MSM, kysteiini, metioniini sekä proteiinijauheet kuten heraproteiini, riisiproteiini jne.
Muut myrkynpoistojärjestelmää tukevat asiat:
Saunominen, päivittäinen liikunta, hengitysharjoitukset, jooga, meditaatio, stressinhallinta, kuivaharjaus, hieronta, suolihuuhtelut ja vaihtokylvyt.
Teksti: Sanjiwan Kaur (Marja Tuulia Lehtinen), FLT Ravintovalmentaja®/Holistic Health Coach
Lue lisää Kundaliinijooga ja Detox-kursseista, jotka perustuvat kundaliinijoogan, funktionaalisen lääketieteen ja naturopatian periaatteille www.aroma-ki.fi